Choď na obsah Choď na menu
 


Informácie

arpdgzyzs-3uibhgue0p5w-nezdrav-jedlo.jpg

 

 

 

 

 

Heslá: „Jedzte všetko s mierou!“ či „Stravujte sa pestro!“ sú populárne a opakujú ich mnohí, ktorí radia verejnosti o zdravej výžive. Existujú zástancovia, ktorí v tom vidia kľúč k vyváženej a zdravej strave. Sú však aj odporcovia, ktorí tvrdia, že takýto prístup absolútne nefunguje. Kde je pravda? Ako na to v reálnom živote?

Väčšina potravín, ktoré konzumujeme, nie sú nevyhnutné na prežitie. Chceme ich jesť iba preto, lebo sa nám páčia, vyzerajú lákavo, chutia nám. Máme sa ich preto vzdať? Alebo ich máme prijímať a konzumovať s mierou? Seriózne vedecké výskumy spochybnili predstavu, že jesť „všetko s mierou“ vedie k vyššej kvalite stravy alebo lepšiemu metabolickému zdraviu ľudí. Zistenia naopak podporili význam kvality stravy pred jej rozmanitosťou. Ďalšia vedecká práca hovorí, že otázna je aj definícia „miery“. Každý si ju totiž vysvetľuje po svojom. Pre jedného veľa, druhý zvládne aj dupľu.